Wszystko, co musisz wiedzieć o franczyzach w gastronomii

ABC Franczyzy

Szukasz sprawdzonej recepty na biznes, przekazanej w prosty oraz jasny sposób i w dodatku w niedrogiej formie? Jeżeli tak, to trafiłeś doskonale. Takie rozwiązanie istnieje. Jest nią franczyza i dziś Ci o niej opowiemy.

 

Omówione zagadnienia:
 • Co to jest franczyza i na czym polega?
 • Dlaczego warto?
 • Pakiet franczyzowy / licencja franczyzowa
 • Dla kogo franczyza jest dobrym rozwiązaniem?

 

 

 

 

Co to jest franczyza i na czym polega?

 

Z franczyzą mamy do czynienia w sytuacji, kiedy otwieramy własną firmę, opartą na cudzym pomyśle, wcześniej zweryfikowanym i sprawdzonym w praktyce. Innymi słowy, franczyza to sposób na własny biznes pod rozpoznawalnym logo. Jest więc to dobra okazja na biznes, ponieważ wiąże się z mniejszym ryzykiem niepowodzenia.

 

W Polsce przyjęło się franczyzą nazywać długookresową, stałą umowną współpracę między niezależnymi przedsiębiorcami, franczyzodawcą a franczyzobiorcą, podczas której franczyzodawca przekazuje franczyzobiorcy wiedzę na temat prowadzenia firmy i użycza swojej marki. UWAGA. Za granicą franczyzie często nadaję się szersze znaczenie - udzielenia jednej firmę innej zezwolenia na sprzedaż określonych dóbr lub usług na wskazanym terytorium.

 

Podsumowując, zostając franczyzobiorcą, w zamian za opłatę zyskujemy:
 • gotowy wzór prowadzenia biznesu, który odniósł sukces
 • rozpoznawalność dzięki byciu elementem znanej marki
 • mniejsze ryzyko prowadzenia biznesu
 • większą wiarygodność

 

Taką formę biznesu wykorzystują największe światowe marki, warto więc wiedzieć dlaczego. Tym bardziej, że franczyza niesie ze sobą dużo więcej korzyści. 

 

 

 

Dlaczego warto otworzyć lokal gastronomiczny w systemie franczyzy?

 

Własny biznes to marzenie wielu z nas. Pomimo tego, że we franczyzie realizowany jest pod cudzym szyldem, to jedna z najlepszych dróg do wysokich zarobków w gastronomi. Przede wszystkim korzystamy z doświadczenia firmy, która odniosła sukces. Dlatego ryzyko niepowodzenia we własnej dzielności gastronomicznej jest dużo mniejsze. Rozpoznawalna marka gwarantuje start z większą liczbę klientów, prostszym marketingiem i mniejszym ryzykiem bankructwa. Ze strony najlepszych franczyzodawców możemy również liczyć na fachowe, merytoryczne wsparcie dotyczące prowadzenia firmy. Zwykle rozpoczęcie działalności w modelu franczyzowym nie wymaga dużego kapitału. Kwestie opłat, wzajemnych obowiązków oraz współprace reguluje umowa franczyzowa.

 

 

Jak w skrócie wygląda umowa franczyzowa?

 

Decydując się na współpracę na zasadzie franczyzy, obie strony podpisują umowę regulującą ich wzajemne obowiązki. 
 • Obowiązkiem franczyzobiorcy jest przestrzeganie wspólnych dla całej sieci zasad prowadzenia firmy i płacenie opłat franczyzowych.
 • Obowiązkiem franczyzodawcy jest udzielenie licencji na markę i przekazywanie wiedzy o prowadzeniu danego biznesu w sposób stały przez cały okres trwania umowy

 

 

Pakiet franczyzowy / licencja franczyzowa 

 

Decydując się na franczyzę, spotkamy się często z pojęciem pakietu franczyzowego lub licencji franczyzowej. Przy obu pojęciach chodzi tak naprawdę o istotę franczyzy, a więc o kompletną koncepcja prowadzenia sprawdzonego biznesu, która jest elementem umowy.

Pakiet/licencja franczyzowa zazwyczaj obejmuje następujące elementy:
 • Prawo do korzystania z marki
 • Know-how
 • Podręcznik operacyjny
 • Określenie usług świadczonych przez franczyzodawców na rzecz franczyzobiorców
 • Opłaty

 


Dlaczego te elementy są tak istotne?

 

Prawo do korzystania z marki

 

Jedną z najbardziej wartościowych rzeczy, którą zyskujesz przystępując do systemu franczyzowego, jest możliwość posługiwania się rozpoznawalną marką, czyli możliwość prowadzenia swojego biznesu pod znanym i lubianym szyldem. Dzięki temu nie musisz ponosić ogromnych kosztów na reklamę i promocję marki, która nie jest znana, tylko od razu rozpoczynasz działać na rynku. Możesz cieszyć się renomą i rozpoznawalnością osiągniętą wcześniej przez kogoś innego.

 

 

Know-how

 

Know-how (ang. wiedzieć jak) to całokształt wiedzy i informacji na temat prowadzenia danego biznesu. Do know-how zalicza się między innymi:

 • wiedzę z zakresu technologii produkcji danego produktu
 • wiedzę z zakresu specyfiki świadczenia danej usługi
 • informacje o sposobie działania danej firmy
 • informacje o wypracowanych metodach sprzedaży
 • informacje na temat technik marketingowych

 

W ramach umowy franczyzowej Twój franczyzodawca jest zobowiązany podzielić się z Tobą sekretami powodzenia swojego biznesu, tak abyś mógł ten sukces powtórzyć.

 

Biznes gastronomiczny ma swoją specyfikę, dlatego w momencie przystąpienia do sieci franczyzowej, powinieneś otrzymasz odpowiednie przeszkolenie i instrukcje.

 

W zamian Franczyzodawca wymaga od Ciebie, franczyzobiorcy poufności. Biorca licencji zobowiązuje się do zachowania know-how i innych poufnych informacji na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa wyłącznie na własny użytek.

 

 

Podręcznik operacyjny

 

Podręcznik operacyjny to kluczowy element dla sukcesu Twojego przyszłego lokalu. Jest on tak naprawdę instrukcją obsługi Twojego franczyzowego biznesu. Podręcznik operacyjny zawiera informacje, które pozwalają na rozwianie wszelkich wątpliwości i pytań, gdy te tylko się pojawią. Dlatego wybierając odpowiedniego franczyzodawcę, upewnij się, że jest on odpowiednio rozbudowany.

 

W jego ramach powinny się znaleźć elementy takie jak:
 • charakterystyka całego systemu franczyzowego
 • oczekiwania i wymagania franczyzodawcy wobec franczyzobiorcy
 • obowiązki franczyzodawcy wobec franczyzobiorcy
 • procedury organizacyjne
 • wzory formularzy

 

A szczegółowo o podręczniku operacyjnym w kolejnych wpisach!

 

 

Określenie usług świadczonych przez franczyzodawców na rzecz franczyzobiorców

 

Jeżeli myślisz o zastaniu franczyzobiorcą to bardzo ważny punkt dla Ciebie. Tu znajdziesz informacje, na jaki zakres pomocy i zaangażowania możesz liczyć ze strony udostępniającego pomysł na biznes. Otwierając biznes gastronomiczny, możesz liczyć na zdradzenie receptur przygotowania posiłków czy szkolenie z ich przyrządzania. Ponadto, franczyzodawca może zapewnić Ci wsparcie w zakresie promocji reklamy i public relations. Zakres usług można podzielić na te, które świadczy się na początku, czyli usługi wstępne oraz na usługi bieżące, czyli świadczone w czasie działania biznesu.


Ile kosztuje uruchomienie franczyzy? O tym opowiemy Wam w przyszłych wpisach.

 

 

Dla kogo franczyza jest dobrym rozwiązaniem? 

 

Franczyza to świetna opcja dla osób, które chcą rozwijać własny biznes, ale nie mają:
 • dużego doświadczenia
 • unikatowego produktu lub niszy
 • wielu kontaktów biznesowych 
 • dużych zasobów finansowych

 

Franczyza pozwala skorzystać ze strategii biznesowej, która działa i może być przełożona na nasz biznes. Nie musimy się martwić o budowę marki, unikatowego produktu, czy o posiadanie dużego budżetu na start.

 

Z ODPOWIEDNIO DOBRANĄ FRANCZYZĄ MOŻESZ CZUĆ SIĘ BEZPIECZNIE, INWESTUJĄC SWOJE OSZCZĘDNOŚCI WE WŁASNY BIZNES. 

 

Cieszymy się, że dotarłeś do końca i zdobyłeś podstawowe informacje na temat franczyz w gastronomii. W kolejnych wpisach rozjaśnimy kolejne kwestie, które pomogą Ci otworzyć własny wymarzony biznes gastronomiczny.

 

„Z Wami odniosłem sukces” - Dowiedz się, dlaczego słyszymy to od właścicieli lokali sieci „Krówka i Połówka”

Powrót do listy