
Zanim zrealizujesz swoje życiowym marzeniu o otwarciu restauracji, musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Niezależnie od tego, czy jesteś szefem kuchni, czy początkującym przedsiębiorcą, warto wiedzieć, że otwarcie restauracji wymaga cierpliwości, wytrwałości, determinacji, organizacji i wiele więcej. Aby pomóc tym, którzy chcą otworzyć wymarzoną restaurację, przygotowaliśmy 10 rzeczy, na jakie należy zwrócić uwagę. Zapraszamy do przeczytania pierwszej części naszego artykułu.
Zbadaj swój rynek
Aby osiągnąć sukces, musisz dokładnie wiedzieć, kto będzie Twoim klientem. Przed otwarciem restauracji starannie poszukaj swoich idealnych klientów. Dzięki jasnemu obrazowi rynku łatwiej będzie Ci zaplanować każdą część restauracji – menu, wystrój, lokalizację, personel i atmosferę. Poszukaj danych demograficznych swoich idealnych klientów, ich wieku, poziomu dochodów i stylu życia. Zaplanuj typ klienta, do którego kierujesz reklamy. Stworzenie persony oraz wiedza gdzie mieszkają, jakie mają hobby i co jest dla nich najważniejsze pozwoli tworzyć Ci skuteczniejsze reklamy. Dzięki poznaniu ich potrzeb, lepiej spełnisz ich oczekiwania. Przełoży się to na zdobycie wiernych klientów chętnie odwiedzających Twój lokal.
Napisz biznesplan
Zanim otworzysz drzwi lub nawet zaczniesz szukać kapitału lub finansowania inwestycji, warto jest najpierw stworzyć dobrze przemyślany biznesplan. Twój biznesplan powinien zawierać analizę docelowego marketingu, wybranej lokalizacji, konkurencji, Twoich finansów, planu operacyjnego obejmującego spodziewany przepływ gotówki oraz taktyki marketingowej. Możesz użyć go jako przewodnika dla swojej restauracji, który poprowadzi Twój zespół na początkowych etapach rozwoju. Możesz również wykorzystać go, szukając finansowania swojego przedsięwzięciu wśród potencjalnych inwestorów.
Stwórz koncepcję
To tutaj decydujesz, jak wyróżnisz się na tle konkurencji i co zrobisz, aby przyciągnąć gości. Najpierw zadaj sobie pytanie, dlaczego chcesz otworzyć restaurację. Czy to dlatego, że chcesz podawać jedzenie, które lubisz gotować, czy też dlatego, że jesteś przedsiębiorcą? Być może masz jakieś wyjątkowe danie, które lubią ludzie. Może chcesz stworzyć restaurację opartą na lubianej franczyzie?
Decydując się na koncepcję, miej jasny obraz swoich celów.
Wybierz najlepszą lokalizację
Powodem upadku wielu restauracji jest ich lokalizacja. Po prostu - jeśli jesteś w złym miejscu, nikt nie może Cię znaleźć. Konsekwencją jest brak gości i brak dochodów. Dlatego wybór absolutnie najlepszego możliwego miejsca dla Twojej restauracji jest koniecznością. Właściwa lokalizacja może oznaczać różnicę między restauracją odnoszącą sukcesy a restauracją, która przez rok ledwo utrzymuje otwarte drzwi. Podczas wyszukiwania lokalizacji upewnij się, że przeanalizowałeś obszar - w tym ruch pieszy i łatwość dotarcia do lokalu.
Poznaj konkurencję
Inną ważną rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, co robi Twoja konkurencja. Podczas przygotowywania swojego lokalu odwiedź konkurencję i jedz w ich restauracjach. Rób notatki na temat ich usług. Dowiedz się, jak się od nich wyróżnisz. Następnie zrób krok dalej. Odwiedź ich stronę internetową. Zobacz jak to działa. Spójrz na ich grafiki i przygotowane treści. Zwróć uwagę, czy oferują zamówienia online, kupony i rezerwacje. Następnym krokiem jest przejście na ich strony w mediach społecznościowych. Jak bardzo są aktywni? Czy ludzie wydają się zaangażowani? Możesz także dołączyć do ich newsletteru jeżeli go prowadzą. Zobacz, ile e-maili wysyłają każdego miesiąca – czy często oferują promocje? Zanotuj wiadomości, które wysyłają. Przede wszystkim, patrząc na swoją konkurencję, zadaj sobie pytanie, dlaczego klienci odwiedzają ich restaurację. Jaka jest ich koncepcja? Jaki jest ich urok? Kiedy już to wszystko zrobisz, zdecyduj, co możesz zrobić w bardziej wyjątkowy sposób.
Już teraz zapraszamy Cię do kolejnej części naszego artykułu. Natomiast jeżeli chciałbyś skorzystać z naszego doświadczenia i otworzyć wymarzony lokal wspólnie z naszą siecią, wejdź w zakładkę franczyza. Dowiesz się tam, jak stosunkowo niewiele trzeba, żeby razem z nami uruchomić rentowną restaurację i odnieść sukces w branży gastronomicznej.