Najczęstsze błędy franczyzobiorców w gastronomii

ABC Franczyzy

Teoretycznie wszyscy przyszli franczyzobiorcy wiedzą, jak odnieść sukces ze swoim nowym lokalem. W praktyce jednak wielu z nich popełnia te same błędy. W tym wpisie zwrócimy uwagę na kilka z nich, przez które wielu przyszłych franczyzobiorców nie utrzymuje się na rynku.


 

 

Brak biznesplanu


Jednym z częstych błędów franczyzobiorców jest brak przygotowania odpowiedniego biznesplanu. Dzięki niemu przyszły franczyzobiorca jest w stanie sam zweryfikować założenia przedstawione przez franczyzodawcę. Istotne jest podejście sceptyczne, który pozwoli przygotować się na większe wymagania finansowe przyszłego przedsięwzięcia. Przygotowując własny biznesplan, przewidzisz realne koszty i prognozowane zyski z inwestycji. W tym celu będziesz musiał zapoznać się z aktualnymi kosztami czynszu w interesujących Cię lokalach, wynagrodzeniami pracowników, jakich będziesz potrzebował czy z cenami niezbędnych urządzeń. Ponadto należałoby policzyć, czy zakładany przez organizatora systemu biznesplan jest realny, czy cena produktu lub usługi jest na tyle wysokomarżowa, że pokryje koszty jego zakupu i innych kosztów bieżących. Jest to trudne i wymagające czasu zadanie, ale umożliwia Ci realne ocenić ofertę franczyzy. Oczywiście, tworząc swój biznesplan można oprzeć się na danych, jakie otrzymałeś od franczyzodawcy i je zweryfikować.

Równie ważne, jest również zgodne z prawdą oszacowanie swoich możliwości finansowych. Przez zbyt optymistyczne podejście franczyzobiorcy często nie zastanawiają się nad kwestiami, ile środków są w stanie przeznaczyć na inwestycję, i jakie będzie ich finansowanie. A prawie w ogóle nie myślą o tym, co się stanie w sytuacji, gdy inwestycja nie przyniesie spodziewanych zysków? Nawet najlepszy system franczyzowy może napotkać na trudności, dlatego ważne jest, aby posiadać zabezpieczenie na określony czas.


Nie wiesz jak napisać biznesplan? Przeczytaj nasz wpis „Franczyzowy biznesplan w gastronomii w 10 krokach”.

 

 

Nie wystarczające poznanie swojego partnera


Niektórzy franczyzobiorcy są tak zachwyceni pomysłem prowadzenia własnej firmy, że wskakują do niej tak szybko, jak to możliwe. Upewnij się, że franczyza, którą wybierasz pasuje do Ciebie i Twoich zainteresowań. Będziesz spędzać dużo czasu na prowadzeniu firmy. Dlatego powinieneś mieć pewność, że ta wybrana przez Ciebie da Ci dużo satysfakcji.


Co równie ważne, poświęć trochę czasu na zapoznanie się z modelem biznesowym franczyzodawcy, jego historią i ilością oferowanego wsparcia. Można to zrobić, rozmawiając z innymi franczyzobiorcami, przeszukując pomocne witryny internetowej.

Podsumowując, rozpatrując propozycję franczyzy przedsiębiorca powinien skupić się m.in. na:

  • Dokładnym zbadaniu sytuacji finansowej franczyzodawcy;

  • Sprawdzić na ile dokładnie franczyzodawca przeprowadził badania rynku;

  • Ocenić na ile dobrze system działa na rynku. Dobrze jest porozmawiać z franczyzobiorcami, którzy już działają na podstawie licencji.

  • Trzeba także pamiętać, że zawsze istnieje ryzyko niepowodzenia, nawet jeśli inni odnieśli sukces.

Dowiedz się więcej o prowadzeniu franczyzy. Przeczytaj „Wszystko, co musisz wiedzieć o franczyzach w gastronomii”.


 

 

Niewłaściwe podejście do biznesu


Jednym z najczęściej popełnianych błędów franczyzobiorców jest również nieodpowiednie podejście do biznesu. Jeśli liczymy wyłącznie na osiąganie zysków, bez angażowania się w działalność, bez poświęcania szczególnej uwagi zarządzaniu firmą, to szybko będziemy musieli wycofać się z przedsięwzięcia. Franczyzodawca wymaga od franczyzobiorcy pełnego zaangażowania w prowadzenie placówki i jej rozwój. Zwykle w rachubę nie wchodzi przerzucanie całej odpowiedzialności na osoby trzecie. Niebagatelne znaczenie mają również nasi pracownicy. To kogo zatrudnimy, w jaki sposób będziemy zarządzać zespołem i budować relacje na linii pracodawca – pracownik.
 

Chcesz być właścicielem odnoszącego sukcesu lokalu gastronomicznego opartego na franczyzie? Przeczytaj nasze „6 rad dla przyszłych franczyzobiorców”.

Powrót do listy