8 powodów, dlaczego franczyza w gastronomii to dobry pomysł

ABC Franczyzy

Otwierając działalność gastronomiczną opartą na franczyzie możesz liczyć na wiele korzyści zarówno na starcie, jak i podczas współpracy. W tym wpisie przybliżymy Ci zalety oraz korzyści, które sprawiają, że franczyza w gastronomii to świetny pomysł na Twój biznes. 

 

 

Skąd popularność franczyz w gastronomii?

 

Ta sprawdzona w gastronomii metoda robienia interesów swoją popularność zawdzięcza głównie dzięki „zapleczu” jakie daje. Rozpoczynającym działalność przedsiębiorcom franczyza może otworzyć szereg możliwości oraz drogę do bardzo wysokich zarobków. Decydując się na tę formę działalności zyskujesz przepis na udany biznes, ale w zamian musisz dostosować się do standardów sieci franczyzowych, takich jak m.in. przestrzegania wspólnych dla całej sieci procedur obsługi klienta, kupowania towaru do sprzedaży tylko od dawcy licencji oraz brania udziału we wszystkich akcjach promocyjnych organizowanych przez sieć franczyzową.

 

 

Jakie są zalety franczyzy w gastronomii? X powodów
 

 1. Znana marka

 

Wybierając działalność pod rozpoznawalną marką, która posiada wiernych klientów oraz doskonałe opinie, łatwiej będzie Ci zdobyć pierwszych klientów. Wykorzystasz jej renomę, znaki towarowe oraz tajemnice handlowe, które zadecydowały o jej sukcesie.

 


 2. Sprawdzony pomysł

 

Wybierając franczyzę zyskujesz bezpośredni dostęp do know-how firmy, czyli gotowego przepisu, jak krok po kroku prowadzić biznes. Posiadając stosunkowo nieduży kapitał jako franczyzobiorca, zyskujesz dostęp do recept gospodarczych, które w innym przypadku musiałbyś wypracować sam. Wybierając dobrą franczyzę wiesz, że jest to już model sprawdzony na rynku, więc prawdopodobieństwo wpisania się w gusta i potrzeby klientów jest większe.

 


 3. Zyskasz gotowe i lubiane menu

 

Decydując się na dobrą franczyzę w gastronomi, otrzymujesz gotowe menu – sprawdzone, przetestowane na setkach polskich klientów, niekiedy już nawet kultowe, a co najmniej dobrze rozpoznawalne.

 


 4. Wsparcie franczyzodawcy – doświadczonego przedsiębiorcy

 

Przedsiębiorca udzielający Ci licencji zobowiązuje się pomóc Ci odnieść taki sam sukces, jaki osiągnął on. Zyskujesz zatem cenną pomoc oraz doradztwo podczas prowadzenia lokalu. Dobry franczyzodawca nie tylko przeszkoli Ciebie, oraz Twoich pracowników. Dzięki swoim kontaktom umożliwi Ci również zakup sprzętu i wyposażenia w bardzo atrakcyjnych cenach co umożliwia tańszy start. Ponadto dzięki wieloletniemu doświadczeniu i sprawdzeniu różnorodnych rozwiązań, franczyzodawca wie najlepiej, jaki sprzęt kuchenny do restauracji jest niezbędny, a jaki można na starcie pominąć.

 


 5. Dostęp do doświadczenia branżowego 

 

Jako franczyzobiorca nie musisz posiadać doświadczenia zawodowego w branży gastronomicznej. Otrzymasz bowiem od franczyzodawcy pełne przygotowanie i stałą pomoc w tym zakresie. Brak podstawowej czy specjalistycznej wiedzy jest uzupełniany przez program szkoleniowy. Do rąk biorcy licencji trafia również podręcznik operacyjny, w którym zostanie szczegółowo wytłumaczone, jak prowadzić daną firmę. Ponadto franczyzodawca zwykle gromadzi maksymalną ilość informacji rynkowych i doświadczeń, którymi dzieli się ze swoimi partnerami by dobrze prowadzić biznes w różnych sytuacjach.

 


 6. Minimalizacja ryzyka, większa szansa na sukces

 

Kolejną cenną korzyścią, jaką zyskujesz jest obniżenie ryzyka związanego z uruchomieniem działalności gospodarczej. Wybierając franczyzę zwiększasz swoją wiarygodność w rozmowach biznesowych i negocjacjach z kontrahentami i instytucjami finansowymi. Statystyki z zachodnich rynków pokazują, że upadłość zdecydowanie rzadziej spotyka franczyzobiorców, niż tych przedsiębiorców, którzy zdecydowali działać samodzielnie.  

 


 7. Wspólne działania reklamowe i promocyjne

 

Jako samodzielny przedsiębiorca, nigdy nie mógłbyś sobie pozwolić na kupno dużej kampanii reklamowej o ogólnopolskich zasięgach. Nie miałoby to też uzasadnienia przy lokalnej gastronomi. Wejście do sieci franczyzowej o wielu jednostkach, daje Ci możliwość na skorzystanie z efektu dużej kampanii reklamowej organizowanej przez dawcę licencji dla całej sieci i zyskanie ogólnokrajowej rozpoznawalności. 

 


 8. Korzystniejsze warunki umów z kontrahentami i dostawcami

 

Dawca licencji reprezentując całą sieć, uzyskuje w negacjach z dostawcami dużo lepsze warunki, niż samodzielny przedsiębiorca reprezentujący wyłącznie jeden lokal. Dlatego wybierając dobrą franczyzę zyskasz dostęp np. do tańszych napojów czy sprzętu.

 

Na jakie franczyzy najchętniej decydują się Polacy?
 • Przedsiębiorcy najchętniej decydują się na systemy o prostych i jasnych zasadach 
 • Oczekują wysokiego zysku, przy małych początkowych nakładach
 • Decydują się na pizzerie, lodziarnie lub burgerownie, ponieważ na tego typu restauracje jest zawsze zapotrzebowanie. Potrafią one zadowolić klientów o różnych gustach oraz preferencjach i co ważne, można je otworzyć przy niewysokich nakładach

 

 

Podsumowanie
 

Badania pokazują, że Polacy coraz chętniej decydują się na jedzenie poza domem. Dlatego jest to dobry moment, by zacząć myśleć o własnym biznesie gastronomicznych. Mamy nadzieję, że dzięki naszej liście wiesz już dlaczego dobra franczyza, to przepis na sukces w tej branży. 

 

„Z Wami odniosłem sukces” - Dowiedz się, dlaczego słyszymy to od właścicieli lokali sieci „Krówka i Połówka”.

Powrót do listy